->->->terug naar homepage/zur Startseite

->->->publicaties/Ver÷ffentlichungen

Agenda & nieuws:

Video registratie van de lezing op 20 februari in het Noord Veluws museum

Foto impressie boekenweeklezing woensdag 11 maart bibliotheek Leiden

In voorbereiding: 'De eeuwige Tristan, vrouwen rond Thomas Mann'

Op donderdag 20 februari vond een mooi evenement plaats in het Noord Veluws museum Nunspeet naar aanleiding van de jubileumexpositie rond het kunstenaargenootschap 'Pictura Veluvensis'. Dit genootschap organiseerde in 1913 een expositie die werd gereconstrueerd.

20 februari ging de duo-lezing samen met assistent conservator Harry Tijssen over dilemma's in literatuur en beeldende kunst in Nederland en Duitsland in de jaren '10 van de twintigste eeuw. Aan de hand van de broedertwist tussen Thomas en Heinrich Mann, die na 1913 in volle hevigheid losbarstte, met als kernissue de wenselijkheid of onwenselijkheid van sociaal politiek engagement in literatuur en beeldende kunst, zien we ook dat het in aanleg na´eve impressionisme - als afwijzing van academiekunst - een nieuwe, andere weg inslaat.

Een video registratie van de lezingen is via onderstaande link online te zien/beluisteren

->->->naar de video op youtube - duur: 55 min.

(ontwerp logo: BeplusC - bibliotheek)

(fotoimpressie van de lezing: fijne ontvangst en goede chemie)

Het boekenweekthema 'Rebellen en dwarsdenkers" nodigde dit jaar uit om alvast een voorproef te geven van het nieuwe Mann boek in voorbereiding: de sterke, krachtige en rebelse vrouwen rond Thomas Mann. Met daarbij de vraag of, en in hoeverre zij van invloed waren op zijn schrijverscarriŔre van ruim vijftig jaar. Op woensdagavond 11 maart vond de lezing plaats in de bibliotheek Nieuwstraat 4 Leiden. De opkomst was niet al te groot, aandacht wÚl gegarandeerd.

In voorbereiding voor het najaar 2020:

De eeuwige Tristan, vrouwen rond Thomas Mann

In "De eeuwige Tristan" worden de levens beschreven van de vrouwen met wie Thomas Mann een innige band onderhield. Valt er een rode draad te distelleren uit het soort relatie dat hij met vrouwen onderhield? De titel drukt uit van wel...we zien dat hij gedurende zijn schrijverschap van ruim vijftig jaar gesteund en gestimuleerd werd door intellectuele, zelfstandige vrouwen, van de feministe Hedwig Dohm, de grootmoeder van zijn echtgenote Katia tot Erika, zijn lievelingsdochter. Sinds de openbaarmaking van zijn dagboeken in 1975 werd publiekelijk bekend dat hij leefde met een geheim en met een tweestrijd, want hij viel ook op jongens en mannen. Het roept de vraag op of, en in hoeverre hij bij vrouwen weliswaar 'Sehnsucht' aanwakkerde, maar hier geen gevolg aan kon geven.

->->->(voor) bestellen bij uitgeverij Aspekt

->->->terug naar homepage

->->->naar publicaties